Vlijmscherpe prijzen
Snelle levering & Gratis verzending vanaf 49.-
German Quality
Klantenservice
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Vlijmscherpe prijzen
  Snelle levering & Gratis verzending vanaf 49.-
  German Quality

  Door Keukenmesjes.nl, 23 oktober 2023

  Hoe Kunt U Herkennen Of Een Mes Met Kartel Links- of Rechtshandig Is?

  De aankoop van een mes lijkt misschien een eenvoudige taak, maar er zijn veel nuances waar rekening mee gehouden moet worden, vooral als het gaat om messen met een kartel. De kartel in een mes is niet alleen esthetisch, maar heeft ook functionele eigenschappen. Een veelvoorkomende vraag is hoe men kan bepalen of een mes links- of rechtshandig is, vooral wanneer het gaat om een mes met kartel. Deze blog duikt in de wereld van kartelmessen om deze vraag te beantwoorden.

  Geschiedenis en Functie van de Kartel

  Het gebruik van een kartel in messen werd ontwikkeld in 1945, primair om het probleem van snel bot wordende messen aan te pakken. De tanden van de kartel beschermen de scherpe rand van het mes, waardoor het mes langer scherp blijft. Een andere functie is dat het mes het voedsel begeleidt en voorkomt dat het blijft plakken. De kartel wordt in verschillende soorten messen toegepast, zoals broodmessen en tafelmessen.

  Rechts- vs. Linkshandige Kartelmessen

  De positie van de kartel kan variëren afhankelijk van of het mes bedoeld is voor rechtshandigen of linkshandigen. Bij een rechtshandig mes is de kartel duidelijker zichtbaar aan de rechterzijde van het lemmet, terwijl dit bij een linkshandig mes andersom is.

  Tip: Als u een mes neerlegt met de snede naar links (rechts van het bord) en u ziet de kartel niet, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een rechtshandig mes. Als u de kartel wel ziet, dan is het mes waarschijnlijk linkshandig.

  De Mythe van de Diepe Kartel

  Een diepere kartel betekent niet per se een scherper mes. Sterker nog, een te diepe kartel kan het snijoppervlak beschadigen en een zaagfunctie creëren in plaats van een snijfunctie. Dit leidt tot een rafelig resultaat en kan het voedsel beschadigen.

  Onderhoud van Kartelmessen

  Het is belangrijk om te weten dat messen met een diepe kartel gevoeliger zijn voor corrosie als ze in de vaatwasser worden gewassen. Dit komt omdat ze meer een zaagfunctie hebben dan een snijfunctie.

  Conclusie

  Bij het kiezen van een mes met kartel is het belangrijk om te weten of het mes bedoeld is voor rechtshandig of linkshandig gebruik. Dit bepaalt niet alleen hoe effectief u kunt snijden, maar ook hoe lang uw mes scherp zal blijven. Wees ook voorzichtig met het idee dat een diepere kartel een scherper mes betekent, want dat is een mythe. Met de juiste kennis kunt u een mes kiezen dat perfect bij u past.

  Zou u meer willen weten over de technologie achter messen? Neem dan eens een kijkje bij de toelichting van de TU Delft over de fysieke en technische aspecten van kartelmessen.

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »